elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

IT Sektörü İçin 2020 Öngörüleri |

[ Özel Dosya ] 1. Bölüm

Bilgi teknolojileri ve İletişim teknolojisindeki yeni bilgiler ile güncel gelişmeler kullanım alanlarında genişliğe neden olmaktadır. Bu yazımızda, 2020 yılı için öngörülen yenilikleri ve güncel gelişmeleri bulabilirsiniz.



A- A+
30.07.2013 tarihli yazı 20027 kez okunmuştur.
Teknolojinin hayatımıza girmesiyle birlikte yaşantımız büyük oranda değişti. İnsanlar bu değişim sonrası teknolojiyi daha etkin bir şekilde kullanır hale geldiler. İnternet ortamında oluşan bilgilerin %75’i 2010 yılından bu yana oluşmuş durumda. Bu yazımızda IT sektörü için 2020’ye kadar uzanan süreçte bizleri nelerin beklediğini bulabilirsiniz.
                                                               
 
                                                                                

Atalarımızın önceden kullandıkları bir söz vardır: ”Her yeni olan şey aslında eskidir.”  Bu söz IT sektörü açısından ele alınacak olursa arasında pek bir fark bulunmamaktadır. Çünkü bugün yeni aldığınız bir ürün daha birkaç hafta geçmeden yeni bir yazılım güncellemesi isteyebilmekte yada farklı bir versiyonu ile piyasaya sürülmektedir. Bu değişimler IT sektörüne bir takım yenilikler getirmiş ve bu yenilikler sonucunda bazı konular daha fazla önem kazanmıştır. Bu konulardan birkaçı aşağıdaki gibidir:


1) Big Data(Büyük Veri)

2) Cloud Computing(Bulut Bilişim)

3)Cyber Security and Espionage
(Siber Güvenlik ve Casusluk)

4) Mobile Applications and Security(Mobil Uygulamalar ve Güvenliği)

5)Linux Devices(Linux Cihazlar)



Şimdi kısaca bunlara göz atalım :

 

1) Big Data ( Büyük Veri )
 


Big Data(Büyük Veri) kavramı insanların internette yaptıkları aktiviteler sonucu oluşmaktadır. Bir internet kullanıcısı Twitter, Facebook Reddit, Linked in vb. gibi kullandığı sosyal ağlardan çeşitli paylaşımlarda bulunmaktadır. İnsanlar paylaşımlarda bulundukça bilgiler artmakta ve buna bir de artan internet kullanıcı sayısı eklenecek olursa veri büyüklüğü farklı boyutlara ulaşmaktadır. İnternet ortamında oluşacak veri büyüklüğünün ise 2020 yılı için 40 ZB(Zettabayt) olması beklentiler arasındadır. 40 ZB(Zettabayt)’lık veriyi örnekle açıklayacak olursak: Herhangi bir 1 TB(Terabayt)’lık hafızaya sahip 40*10^9(40 Milyar) bilgisayarın toplam hafızasına eşit olması demektir. Bu noktada devreye Big Data(Büyük Veri) kavramı girmektedir. Dünya genelinde İnternet üzerinden birçok servis sağlayan büyük ve orta ölçekteki şirketler için Big Data(Büyük Veri) konusu bu süreçte önemli bir durum teşkil etmektedir.



 

2) Cloud Computing ( Bulut Bilişim )
 


Cloud Computing(Bulut Bilişim) insanlar bu kavramın ne olduğu konusunda pek bilgi sahibi olmasalarda kullandıları bazı uygulamalarla  Bulut'tan yararlanmaktadırlar. Dropbax, SkyDrive, Hotmail vb. gibi uygulamalar bize bu hizmeti sağlamaktadır. Bulut Bilişimde amaç tüm işlerin online ortamadan yürütülüyor olmasıdır. Bulut Bilişim kullanımı yaygınlaşırsa bilgisayarınızı yanınızda taşımanıza gerek kalmayaktır. Çünkü verileriniz Bulut’ta olacak ve sizinle birlikte gideceğiniz heryere geleceklerdir. Online olduğunuz sürece bilgisayarınızı kullanmakta özgürsünüz. Bulut Bilişim’in birçok faydalı yönü olmasına rağmen bazı handikapları bulunmaktadır. İşlerin Bulut’tan yürütülüyor olması için çok geniş bir veri depolama alanı olması, Bulut’taki verilerin Siber Korsanlardan korunması, Özel Şirketlerin uygulamalarının ne kadarını Bulut’a taşıyacağı gibi de  üzerinde uzun çalışmalar gerektiren konular vardır.  


İncelemelerimizin devamını, yazı dizimizin 2. bölümünde bulabilirsiniz.

 

 






Kaynak:

► en.wikipedia.org


 
Ahmet Han Ahmet Han Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar